2010. október 2., szombat

Meglepő tesztképek

Közeledik a pillanat, mikor nekiesem az összes eddigi fotómnak, és elkezdem archíválni, válogatni őket. Élvezetes munka, teljesen bele tudok feledkezni, és valószínűleg találok olyan képeket, amiket korábban nem vettem észre. Fotózni kéne, de úgy tűnik, ez most inkább a rendszerezés időszaka... Viszont hogy növekedjen addig is a blog, összeválogatok megint pár képet. Az alábbi fotókban csak annyi a közös, hogy mindegyiket tesztként készítettem. Valamit ki akartam próbálni a fényképezőgépen, és kattintottam, az eredmény pedig meglepően jóra sikeredett. Ez most nyilvánvalóan burkolt hencegés. Mégis hol hencegjen az ember, ha nem a saját blogján? 

 
Mikor végre digitális tükörreflexes gépem lett, az maga volt az álom. Tényleg álmodtam róla előzőleg többször is. Aztán ahogy feltöltöttem az akkumulátort, rögtön fotózni kezdtem. Ki más lehetett volna az első modell, ha nem Sára. Teljesen rosszak voltak a fények, már a nap is lement. Sára figyelte, mit babrálok a fényképezővel. Rám nézett, én pedig lefotóztam. Azóta is ez az egyik kedvenc fotóm róla.

Kerti vadászat eredménye, és egy másik fényképezőgéphez kapcsolódik: a legelső digitális fényképezőmhöz. Az még egy Fuji volt. Szerettem, de egy vagyonba került, és elektronikus keresővel működött (EVF), nem tükkörreflexes volt. Ezt sosem bocsátottam meg neki. Mikor megvettem, kimentem a kertbe téma után kutatni. A kerti csap gyanúsan reménytelen témának tűnt, úgyhogy közelebbről szemügyre vettem, és ha már ott voltam, kipróbáltam a macrót. Azóta sem a fényképező, sem a csap nincs meg.


Az első "műtermi" képeim egyike. Az állványos, stúdiós fotózást akartam kipróbálni. Találtam egy ilyen csibefigurát, a többi adta magát. Beáldoztam egy tojást is. A fotó egyébként a homogén háttérre is próba (ami egy fehér asztallap volt). Világítani nem tudtam, mert nem volt mivel, csak a derítéssel próbálkoztam. A technika elég béna volt, de az ötlet miatt nagyon szeretem azóta is ezt a fotót.

Kétségtelenül az egyik legjobb képem, és teljesen véletlenül. A korábbi digi fényképezőmöm ki akartam próbálni a legnagyobb záridőt és a "gyorstüzelő" üzemmódot, ami akkoriban még csodának számított nekem, hiszen a negatívra fotózáskor nem engedhettem meg magamnak az efféle sorozatlövést. Kivonultam hát az erkélyre, és megkértem Bencét, hogy dobáljon kockacukrot a pohár vízbe. Rutinosan egyszerre kettőt dobott. Ekkor indult a kosaras karrierje.

Egyik éjjel eszembe jutott: mi lenne, ha leraknám a fotómasinát egy állványra, leoltanám a villanyt, aztán  meggyújtanék egy gyufát, majd a gyufával egy mécsest. A gondolatot tett követte. Meglepően izgalmasra sikerült a kép. Egyszer talán továbbgondolom.


A tükörreflexes gép próbafotója. A fekete-fehéret meg a csendéletet akartam tesztelni gyorsan. Hirtelen nem volt más kéznél, csak Sára barbibabája, ami állandóan szétesett. Gondoltam, így amúgy is érdekesebb, mint ha egyben lenne, úgyhogy ez az apró testi hiba nem tántorított el a modell felhasználásától. A fény egyébként szintén spontán és természetes volt: alkonyati nap a konyhaasztalon.


Ez a másik nagy kedvencem. Londonban készült, és még negatívra. Akkoriban egy Canon EOS géppel fotóztam, de mivel fekete-fehér negatívokat már nem tudtam olcsón beszerezni és előhívni, így mindent laborban kellett előhívatni, és brutálisan drágára jött ki minden egyes fotó. Nagyon meg kellett gondolni, mit fotózok le. Szóval este sétálgattunk, és már nagyon szerettem volna egy éjszakai fotót is készíteni. Az egyik mellékutcában észrevettem ezt a biciklit, és nagyon tetszett az ellenfény (az az utcai lámpa). A gyengém az ellenfény. Fotózási kényszerem támad, ha ellenfényt látok. Költségek ide vagy oda, lefotóztam ezt is. Csak itthon láttam, hogy milyen jó lett. Imádom.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése